رینوپلاستی یا جراحی بینی چیست؟

برگزاری همایش بررسی دیات در آسیب های گوش، گلو، بینی و جراحی سر و گردن در مشهد
ژانویه 15, 2020
تست های شنوایی در اطفال
سپتامبر 1, 2021

رینوپلاستی یا جراحی بینی چیست؟

رینوپلاستیرینوپلاستی یا جراحی بینی چیست و باید به چه نکات مهمی توجه کرد؟

جراحی بینی یکی از پرطرفدارترین عمل های جراحی بینی است و امروزه هم در سراسر جهان هم بین مردان و هم زنان متقاضی برای این عمل زیاد است. چرا که بینی یکی از برجسته ترین و مهم ترین عناصر صورت است. ظاهر بینی شما مستقیما تاثیر زیادی در چهره و زیبایی شما دارد. بعلاوه بینی عملکرد حیاتی در ارتباط با عبور هوا و تنفس و تنظیم دمای هوا دارد.

جراحی بینی (Rhinoplasty) یک روش جراحی است که از آن می‌توان جهت کوتاه یا بلند کردن طول بینی، تغییر شکل آن، کوچک کردن سوراخ‌ها و یا بالا بردن نوک بینی استفاده کرد.
هنگام برنامه‌ریزی جهت عمل رینوپلاستی، جراح شرایط فرد و ویژگی‌های بینی و پوست روی آن را بررسی کرده و مواردی که فرد مایل به تغییر آن است را در نظر می‌گیرد. قسمت بالایی بینی، استخوانی و قسمت پایینی آن غضروفی است. رینوپلاستی می‌تواند استخوان، غضروف و یا هر دوی آن‌ها را اصلاح کند.

افراد زیادی به دلیل وجود نقص در ظاهر بینی، کسب اعتماد به نفس بیشتر، تغییر ظاهری و جلب رضایت دوستان و خانواده، بهبود روابط فردی و اجتماعی و … به عمل زیبایی بینی روی می آورند. عمل زیبایی بینی از رایج ترین عمل های زیبایی در ایران است که باید توسط پزشکی متخصص و متبحر انجام گیرد. پزشک متخصص زیبایی و پلاستیک بینی علاوه بر برطرف ساختن عارضه هایی همچون قوز بینی، افتادگی نوک بینی، بزرگی حفره ها و … با رعایت تناسب اجزای صورت با بینی بهترین نتیجه را رقم می زند. با این حال، نوع بینی بر الگوی عمل پزشک تاثیرگذار است.

در اصطلاح زیبایی، دو نوع بینی وجود دارد:

1.بینی گوشتی

2.بینی استخوانی

از جمله مشخصه های بینی گوشتی پهن بودن بینی، ضخیم و چرب بودن پوست، وجود جوش و ناصافی و ضعیف بودن غضروف است. در این نوع، معمولا نوک بینی دارای اشکال است، شکل آن ناخوشایند بوده و پره های بینی حالت پهن دارد.

در بینی استخوانی پوست بینی نازک تر است چربی کمتری وجود دارد و جوش دار و ناصاف نیست . در این نوع بینی غضروف ها بزرگتر بوده و استحکام شان بیشتر است.

با عمل زیبایی بینی به خوبی می توان بینی های گوشتی را اصلاح کرد و در صورت استفاده از تکنیک های جدید نتیجه مطلوب حاصل میگردد و شکل بینی برگشت پیدا نمی کند. هدف پزشک از انجام عمل زیبایی روی بینی های گوشتی اصلاح اشکالات اسکلتی، فرم دادن به بینی و ایجاد تناسب میان بینی و دیگر اجزای صورت است.  بنابراین اندازه بینی بسیار اهمیت دارد و باید متعادل باشد. همانطور که گفته شد پوست بینی های گوشتی ضخیم است این ضخامت سبب می گردد پوست قابلیت ارتجاعی کمی داشته باشد، پس در صورتی که اسکلت زیر بینی زیاد کوچک شود پوست به خوبی روی آن نمی خوابد و به آن نمی چسبد. در این حالت امکان برجستگی نوک بینی و جابجایی غضروف ها وجود دارد و نتیجه پهن بودن سر بینی و در مواردی بدون فرم جلوه کردن آن است. از این رو پزشک با تجربه و ماهر با مد نظر قرار دادن عکس العمل پوست های ضخیم و چرب در بینی های گوشتی می تواند به گونه ای عمل کند که به نتیجه ی مطلوب و دلخواه دست یابد.

مدت زمان لازم برای فرم گرفتن بینی گوشتی پس از عمل طولانی و حدود یکسال است زیرا تورم بعد از عمل در این نوع بینی مدت بیشتری به طول می انجامد. در این حالت پزشک می تواند از تزریق دارو (مثل آمپول‌های کورتیکواستروییدی) در محل تورم برای سرعت بخشیدن به بهبود تورم بهره بگیرد.

پوست نازک بینی های استخوانی مهارت و ظرافت پزشک را بهتر بازنمایی می کند زیرا  در بینی های استخوانی هدف کاستن از حجم بینی و فرم دادن به آن است و کوچک کردن و متناسب ساختن بینی بیشتر روی اسکلت بینی تمرکز می یابد و بینی های استخوانی عکس العمل خوبی به اقدامات انجام شده نشان می دهند.

شکل نهایی بینی در افراد با بینی استخوانی در نمای نیمرخ پس از 6 ماه قابل دیدن است و در تمام این مدت  ورم بینی کاهش یافته و بینی کوچک می شود. به ندرت ممکن است با کسی برخورد کنیم که بینی او فقط گوشتی یا فقط استخوانی باشد و در اغلب یک بینی گوشتی – استخوانی وجود دارد و باید تکنیک های مناسب هر دو نوع به کار گرفته شود. با این حال، این مهارت و تخصص پزشک است که با توجه به نوع بینی علاوه بر حفظ عملکرد بینی آمیزه ای از زیبایی خلق نموده و نتایج چشمگیری را به همراه می آورد.

 

رینوپلاستیچه زمانی نیاز به انجام رینوپلاستی است؟

جراحی رینوپلاستی می‌تواند موجب تغییر در موارد زیر شود:
1-اندازه بینی به طوری که با دیگر اجزای صورت متناسب باشد.
2-پهنای بینی در قسمت پل.
3-مشخصات بینی با برآمدگی یا فرورفتگی قابل مشاهده بر روی پل بینی.
4-نوک بینی در صورت بزرگی، افتادگی یا در حالتی که بیش از حد سر بالا باشد.
5-سوراخ‌های بینی در صورت بزرگی یا سر بالا بودن.
6-زاویۀ بین بینی و لب بالایی.

همچنین رینوپلاستی می‌تواند مشکلات پیش آمده پس از آسیب و تروما، نقص مادرزادی و یا برخی اختلالات تنفسی را بهبود بخشد.

 

مراقبت های قبل از عمل جراحی بینی 

پیش از برنامه‌ریزی برای رینوپلاستی باید با جراح خود در مورد عوامل مهمی که تعیین می‌کند آیا رینوپلاستی برای شما درست عمل خواهد کرد، مشورت کنید.
سابقه پزشکی
آزمایش فیزیکی
پیش از رینوپلاستی ممکن است نیاز باشد که:
از مصرف داروهای خاص خودداری کنید
سیگار نکشید

 

حین عمل جراحی بینی 

در رینوپلاستی بسته به میزان پیچیدگی جراحی و ترجیحات جراح، نیاز به بیهوشی موضعی یا عمومی است.

-بیهوشی موضعی
-بیهوشی عمومی
برای تغییرات کوچک در جراحی‌های اصلاحی بینی، جراح ممکن است با برداشتن غضروف از بخش‌های عمیق‌تر داخل بینی و یا از گوش عمل را انجام دهد اما برای ایجاد تغییرات بزرگتر، جراح می‌تواند از ایمپلنت یا پیوند استخوان استفاده کند. پیوند استخوان عملی است که در آن استخوان پیوندی به منظور بهبود ساختار استخوانی، به استخوان میزبان پیوند داده می‌شود.
پس از اینکه جراح استخوان و غضروف را تغییر شکل داد، پوست و بافت جدا شده مجدداً بر روی ساختار بینی قرار می‌گیرند. زمانی که بینی در حال بهبود است از یک آتل (Splint) خارجی برای حمایت شکل جدید آن استفاده می‌شود. به منظور فراهم کردن حمایت بیشتر، گاهی ممکن است از گاز یا پنبه در داخل بینی (Nasal Packing) استفاده شود.

 

مراقبت های بعد از عمل جراحی بینی

پس از عمل، فرد باید در حالتی که سر بالاتر از بدن قرار گرفته، استراحت کند؛ این امر جهت کاهش خونریزی و تورم ضروری است. داشتن خونریزی خفیف و ترشحات مخاطی از بینی تا چند روز پس از عمل طبیعی است.
بینی شما ممکن است به علت تورم یا قرار گرفتن پنبه‌هایی که حین عمل درون آن گذاشته شده است، بزرگ به نظر برسد. در اغلب موارد، پانسمان روی بینی باید به مدت یک تا هفت روز پس از عمل باقی بماند. همچنین ممکن است پزشک به منظور حفاظت از بینی از نوار آتل یا گچ (Splint or Plaster Cast) استفاده کرده باشد که معمولاً حدود یک هفته روی بینی می‌ماند.

به منظور کاهش احتمال خونریزی و تورم ممکن است پزشک از شما بخواهد که تا چند هفته پس از عمل موارد زیر را رعایت کنید:
-از انجام فعالیت‌های شدید همچون ایروبیک و آهسته دویدن خودداری کنید.
-شنا نکنید.
-فین نکنید.
-از خوردن غذاهایی که نیاز به جویدن زیاد دارند، اجتناب کنید.
-از تغییر حالت شدید چهره همچون لبخند زدن یا خندیدن خودداری نمایید.
-به آرامی مسواک بزنید طوری که لب بالایی زیاد حرکت نکند.
-لباس‌هایی بپوشید که از جلو باز می‌شوند. لباس‌های بسته را نباید از روی سر خود بکشید.

علاوه بر این به مدت حداقل هشت هفته پس از جراحی، از قرار دادن عینک بر روی بینی اجتناب کنید. همچنین برای مدتی از قرار گرفتن بینی خود در معرض آفتاب جلوگیری کنید. اشعه خورشید ممکن است منجر به تغییر رنگ دائمی پوست روی بینی شود.
تا دو یا سه هفته پس از عمل ممکن است تورم موقت، تغییر رنگ پلک‌ها و بی‌حسی رخ دهد. بسته‌های یخ یا کمپرس سرد می‌تواند به کاهش تورم و کبودی اطراف چشم‌ها کمک کند.
به دلیل کُند بودن فرآیند بهبود‌ ممکن است نتیجۀ نهایی تا یک سال پس از عمل مشاهده نشود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.